Kulturcensuren alla gick med på - Del 1 - Fakta och sånt

En gång skulle Lava, Kulturhusets ungdomsavdelning, anordna en aktivitet kallad Brodera din egen graffiti.
Då var det en politiker som gick i taket för att en offentligt finansierad institution uppmuntrade till skadegörelse, och inför hotet om indragna pengar fick Lava lägga ner sina broderiplaner.
Har jag hört.

Faktum är att i Policy mot klotter och liknande skadegörelse
i Stockholm,
antagen av Stockholms Stad 16 april 2007 står följande:

Staden ska inte medverka till eller stödja verksamheter eller evenemang
som inte klart tar avstånd från klotter, olaglig graffiti och liknande
skadegörelse. Staden ska inte heller medverka till verksamheter som på
något sätt kan väcka intresse för och leda till klotter, olaglig graffiti eller
liknande skadegörelse.

Alltså får man inte brodera med nål och tråd på Lava, om man kallar det graffiti.

2002 stängde borgarrådet Birgitta Rydell (fp) graffitiutställningen STHLM Underground med hänvisning till Stockholms Stads nolltolerans mot klotter. Ett kontraktsbrott och utan rättslig grund visade det sig, och utställningen fick öppna igen.
Samma folkpartist försökte senare samma år få butiker som sålde sprayfärg vräkta.


När SL vill lära oss alla att ta avstånd ifrån graffiti uppger de att de spenderar 200 miljoner om året på sanering.
Vad de då inte klargör är att i denna summa ingår kostnader för sönderslagna busskurer och nerkräkta säten.

Men oavsett vilka exakta kostnader den rena graffitisaneringen står för så kan man ändå anta att det är ganska höga belopp det rör sig om.
Pengar som hade kunnat användas till att sänka biljettpriserna eller i alla fall förbättra vår kära kollektivtrafik.

Så vad är då motivet till att lägga alla dessa pengar på att t.ex. tvätta bort färg i en betongtunnel, färg som knappast kan betraktas som skadegörelse, om man ser till ordets egentliga mening?
Jo, det finns en trygghetsaspekt i det hela.
SL menar att resenärerna upplever sig otrygga när de ser klotter. Och just kopplingen mellan graffiti och otrygghet är något SL har uppmuntrat länge.
Till exempel genom sin så kallade Trygghetslinje. Den ringer man om man vill rapportera om hot, våld eller - just det - klotter.
Trots att det inte finns något som helst bevisat samband mellan förekomsten av klotter och annan kriminell verksamhet på samma plats.
Men de är inte ensamma om det, politiker, poliser och annat löst folk späder mer än gärna på folks obehag inför de obegripliga krumelurerna i tunnlarna, genom att gång på gång förklara att saneringen är för folkets skull. För att vi ska känna oss trygga.

En man har varit särskilt tongivande i denna kör. Kjell Hultman, f.d. trygghetschef på SL.
Han var förutom tidigare dömd för olaga frihetsberövande och myndighetsmissbruk, vilket ledde till att han förlorade jobbet som polis (!) även en stor förespråkare för höjda straff för skadegörelse, ökade resurser för övervakning och sanering, och ett misstänkliggörande och motarbetande av all graffiti, även laglig.
Han inrättade en specialgrupp av civilklädda (i rånarluvor) Falck-väktare för att bekämpa klottret hos SL, kallad Falkarna, med tvivelaktiga metoder.
2002 fick Kjell Hultman sparken från SL och polisanmäldes för att ha tagit emot mutor från Falck Security. Stor skandal.
2004 uppdagades att Falck Security, som fortfarande skötte bevakningen åt SL olagligen har registrerat misstänkta graffitimålare, 658 personer med bl.a personnummer, hemadress och tagdesign.

Stockholms Stads hemsida står att läsa att graffitin står för omfattande skadegörelse med följden att barn och ungdomar fastnar i straffregister, med skuldbördor som följer dem resten av livet.
Stackars barn!
Därför har Stockholms stad, vidtagit en mängd åtgärder för att bekämpa klotter och graffiti, bland annat att polisanmäla allt upptäckt klotter.

30 000 polisanmälningar blev det förra året. Anmälningar som kostar rättsväsendet pengar att handlägga och tar polisresurser från andra brott.
Nu råder 24-timmarspolicyn. Allt anmält och upptäckt skall saneras inom 24 timmer. Även 20 000 elskåp ska saneras. Elskåp vars funktion knappast försämras på grund av eventuella autografer. Till en kostnad av 40 miljoner årligen.
(Och Stockholms graffitimålare jublar över 20 000 rena platser där just deras tag äntlligen kommer få plats att synas.)

Sedan fortsätter de med påståenden om att graffitin leder ungdomar in i drogmissbruk och tung kriminalitet.
I avsnittet om graffitikultur som är klart riktat till föräldrar och andra vuxna som ska arbeta förebyggande mot klotter står det t.ex. om graffitiforum på internet att "På de olika forumen diskuteras olika stilar och man köper och säljer stöldgods, färg och specialutrustning för klotter."
(På forumet ifråga: whoa.nu hittar i alla fall jag mest vanliga kläder, skivor och mobiler med kvitton. Frågan är; hittar man mest stöldgods här eller på t.ex. blocket.se?)


2001 beställde SL forskning av David Shannon på Stockholms universitet i hopp om ett bevisat samband mellan graffiti och kriminalitet. När han inte fick önskat resultat ville SL inte längre höra talas om studien, Swedish Graffiti, som är den enda seriösa som gjorts i Sverige.
Solveig Hållari från Brottsförebyggande rådet sammanfattar hans resultat:
  • Variationen inom gruppen klottrare är större än mellan klottrare och de som inte klottrar.
  • Även om fler klottrare än icke-klottrare har misslyckats i vissa av skolämnena, hade den absoluta majoriteten klarat ämnena.
  • Många av klottrarna sa sig ha bättre kontakt och kommunikation med föräldrarna än inom kontrollgruppen.
  • Klottrarna är oftast pojkar mellan 12 och 20 år, men där upphör likheterna. Det finns ingen ”typisk klottrare”.
  • Karriärvägarna och de beteenden som premieras inom klotterkulturen liknar de som premieras i ett kapitalistiskt samhälle; driftighet, mod, fokusering och hårt arbete.
2003 gjorde BRÅ en kartläggning där 35 kommuner och stadsdelar hade anordnat graffitiskolor eller lagliga väggar.
Av dessa var inga utvärderade. Kartläggningen bygger enbart på kommunernas och stadsdelarnas subjektiva uppfattningar om huruvida klottret ökade eller minskade som en följd av åtgärden.

21 kommuner/stadsdelar var osäkra.
1 kommun upplevde resultatet som negativt.
17 kommuner/stadsdelar upplevde resultatet som positivt.

Ändå fortsätter lokalpolitiker och opinionsbildare envist att hävda att lagliga graffitiväggar fungerar som en skola i skadegörelse och kriminalitet.

Japp. Man har i kriget mot graffitin till och med gått så långt att man gjort ett undantag i grundlagsskyddet mot kroppsvisitation, för klottrare.

Om en polis griper dig, och har stöd för gripandet i lagen, d.v.s. du är misstänkt för ett konkret lagbrott, får hon kolla efter vapen och legitimation.
Utan konkret misstanke om brott, d.v.s. polisen gissar vilt, kan hon visitera dig för att söka efter två saker.
Vapen och sprayburkar. Om det finns en anledning att anta att du ska använda den till klotter, t.ex. om du har för stora byxor på dig.
(Egentligen kan hon leta efter vad som helst man kan skada egendom med, motorsågar, nagelfilar, you name it, men lagen kom ju som sagt till för att sätta dit klottrare.)
Polislagen 2003:858



Till sist några ord från Kjell Hultmans tronarvinge, som kanske kan ge oss en ledtråd till vad det egentligen handlar om:

– En ren och vacker stadsbild är en förutsättning för att upprätthålla den allmänna ordningen... Mikael Söderlund, stadsbyggnads- och trafikborgarråd (m) om graffiti. (newsdesk)



Källor om inte annat anges:

sl.se
Brottsförebyggande Rådet - BRÅ
dn.se
svd.se
bjornsundin.se

Läs http://www.bt.se/kultur/essaer/graffiti-som-utmaning(931800).gm !


Kommentarer
Postat av: mikael, igen IGEN

Jag tycker det är väldigt kul att det är politiker utan större juridisk kunskap som beslutar om sådant här! Ha ha ha!

"Nu råder 24-timmarspolicyn. Allt anmält och upptäckt skall saneras inom 24 timmer. Även 20 000 elskåp ska saneras. Elskåp vars funktion knappast försämras på grund av eventuella autografer. Till en kostnad av 40 miljoner årligen."



Det är också jättekul att stockholm styrs av politiker som slösar bort otroliga summor på prestigefrågor som egentligen inte påverkar det de kämpar mot alls! Ha ha!



"Japp. Man har i kriget mot graffitin till och med gått så långt att man gjort ett undantag i grundlagsskyddet mot kroppsvisitation, för klottrare."



Det känns som att väldigt många lagar går igenom på ren politisk viljestyrka, det känns som att det vore bättre om jurister hade the final say när det gällde vilka lagar som godtas eller inte.

2008-11-24 @ 16:46:27
Postat av: klara

ja politiker, i synnerhet de som kallar sig liberaler, har en tendens att helt bortse från de ideologier de säger sig bekänna sig till när det gäller de flesta sakfrågor.

Hej jag tycker inte staten ska lägga sig i ens inkomst och om jag vill sätta mina barn i religiösa friskolor, men när bögar vill legitimera sitt samliv juridiskt och kalla det äktenskap, då sätter jag minsann ner foten!!

Eller Staten ska inte lägga sig i folks privatliv, men för att kunna bevara ordningen i samhället, jag menar skydda oss mot muslimer.. så måste vi utöka övervakningen!

2008-11-25 @ 20:37:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0